Sociale problemen
Goede sociale vaardigheden spelen een belangrijke rol in het leven. Kinderen die sociaal vaardig zijn, zijn populair. Daarentegen worden kinderen die moeite hebben met sociale vaardigheden vaak afgewezen door leeftijdgenoten en hebben ze regelmatig ook aanpassingsproblemen. Lees meer…
Gedragsproblemen
Ieder kind gedraagt zich weleens tegendraads, brutaal, opstandig of agressief. Als dit gedrag vaker voorkomt en zorgt voor belemmeringen bij het kind en zijn omgeving dan kan er sprake zijn van een gedragsprobleem of gedragsstoornis. Gedragsproblemen komen in verschillende vormen en gradaties voor. Lees meer…
Emotionele problemen
Bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Allemaal emoties die regelmatig kinderen ervaren. In de opvoeding is het omgaan met emoties vaak ingewikkeld. Je probeert van alles, maar kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig. Lees meer…
Opvoed- en gezinsproblemen
Soms valt de opvoeding zwaar om de eenvoudige reden dat je kind meer nodig heeft dan gemiddeld. Dan helpt het om je verhaal te doen tegenover iemand die jou niet vertelt wat je allemaal fout doet. Lees meer…
Lichamelijke klachten
Veel kinderen en jongeren laten wel eens psychosomatische klachten zien, zoals buikpijn als ze liever niet naar school willen. Als deze klachten langdurig het dagelijkse welzijn en functioneren van een kind beïnvloeden is het raadzaam hulp te zoeken. Lees meer…
Problemen op school
School kan voor sommige kinderen een omgeving om zich angstig te voelen. Omdat ze bang zijn om te falen, of omdat ze bang zijn om voor gek te staan. Ook een reden om niet naar school te willen. Een beetje angst voor onvoldoendes is niet vreemd. Dat prikkelt je om goed je best te doen. Lees meer…