Een basale behoefte van ieder mens is het gevoel te hebben erbij te horen en geaccepteerd te worden door zijn omgeving WIE hij is als persoon. Om jezelf te kunnen laten zien en kunnen zijn, spelen sociale vaardigheden een belangrijke rol in het leven.
De wereld is volop in beweging. Kinderen die sociaal vaardig zijn, zijn flexibeler op sociaal vlak en kunnen beter meebewegen en zich aanpassen aan wat de omgeving van hen vraagt.
Kinderen/jongeren die moeite hebben met sociale vaardigheden belanden vaak ook in een vicieuze cirkel. Doordat ze moeite hebben met het leggen van sociaal contact worden ze soms buiten gesloten, of komen in een rol die ver afstaat hoe ze zich werkelijk voelen (b.v. bravoure gedrag terwijl ze erg onzeker zijn).
Om zich te kunnen blijven ontwikkelen is het van belang dat kinderen ervaring opdoen op sociaal vlak. Bij problemen in het contact zijn ze extra kwetsbaar voor een faalervaring en is het gevaar dat ze verder vastlopen in hun ontwikkeling, in plaats van dat het hen sterker maakt. Hierdoor kunnen ze geen ervaring op doen in sociale vaardigheden en raken ze nog meer achterop.
Er zijn een aantal dingen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van sociale problemen. Allereerst zien we vaak dat een van de ouders van kinderen met sociale problemen ook wat moeite heeft met sociale situaties of hij/zij heeft dit gehad in zijn/haar jeugd.
Enerzijds lijkt hier erfelijkheid een rol in te spelen. Houd je je als ouders het liefste afzijdig in contact, dan zie je dit ook vaak terug bij je kind. Anderzijds zien we ook dat het kind niet de juiste sociale vaardigheden leert van zijn of haar ouders. Voor kinderen zijn ouders het grote voorbeeld en nemen ze vaak over wat ze zien.
Maar een kind kan ook sociale problemen ontwikkelen doordat het een vervelende en soms een traumatische ervaring heeft gehad op sociaal gebied (heel erg gepest, in elkaar geslagen etc.). En soms ook ontstaan de problemen doordat het kind verkeerd over zichzelf en zijn of haar omgeving denkt. Deze kinderen denken vaak: “Niemand wil toch met mij bevriend zijn. Iedereen vindt mij raar. Ik doe het toch altijd verkeerd”. Door deze gedachten kan het kind bepaalde sociale situaties gaan vermijden. Voor het leren van sociale vaardigheden heeft een kind juist sociale situaties nodig om hiervan te leren en zich te ontwikkelen.
Sociale problemen kunnen heel bepalend zijn voor het leven van een kind. Meer dan de omgeving vaak denkt. Het is dan ook goed de problemen serieus te nemen en aan te pakken, vooral omdat sociale problemen ook kunnen leiden tot andere problemen.
Het doel van de behandeling bij KiK is het in kaart brengen wat de krachten en beperkingen zijn van het kind qua sociale vaardigheden. Vervolgens het uitvergroten wat het kind al kan, en tenslotte het aanleren van nieuwe sociale vaardigheden. Zo doet het kind succeservaringen op.
Waar het om gaat is kinderen leren wat ze moeten doen, hoe het te doen en ze het zelfvertrouwen te geven zodat ze het durven te doen. Zo hebben ze niet alleen in hun hoofd hoe het anders kan, maar merken en ervaren ze ook in de praktijk dat het anders kan, en denkt het kind weer in kansen!
Wij helpen bij o.a.:
- verlegenheid
- gepest worden, zelf de neiging hebben tot pesten of meelopen vanuit angst
- hoe maak je vrienden?
- beter leren samen spelen en samenwerken.
- beter leren omgaan met leeftijdsgenoten of anderen uit je omgeving
- hoe laat ik zien WIE ik ben naar mijn omgeving?
- eigen keuzes maken in contact met anderen
Onze aanpak
Kinderen, jongeren en ouders met problemen kunnen bij ons terecht voor hulp. Bij praktijk MooV denken wij graag met u en uw kind mee. Elke behandeling wordt aangepast aan de leeftijd, ontwikkelingsfase van het kind en zijn of haar problematiek.
Tijdens de behandeling worden gesprekken vaak afgewisseld met beweging en spel. Middels beweging en spel kunnen kinderen hun patronen beter leren herkennen en kunnen zij oefenen met nieuw gedrag. De therapeut probeert een goede behandelrelatie met het kind op te bouwen. Een kind dat zich tijdens de behandeling veilig en prettig voelt staat open voor nieuwe inzichten en durft lastige gevoelens en gedachten beter te bespreken en/of uit te dagen. Op die manier kunnen vastzittende (negatieve) patronen worden doorbroken.
Ouders spelen een belangrijke rol het oplossen van de problemen van hun kind. Ouders kennen hun kind het beste en worden daarom (waar mogelijk) bij de behandeling betrokken. Ditzelfde geldt voor school en/of andere belangrijke personen of instanties.
Praktijk MooV biedt diverse behandelmethoden aan. U kunt uw kind direct aanmelden voor behandeling, maar het kan zijn dat er eerst psychologisch onderzoek nodig is alvorens over te gaan tot behandeling. Samen met de psycholoog/orthopedagoog wordt er bekeken welke behandeling of training het best passend is. Tijdens het intakegesprek of het psychologisch onderzoek wordt essentiële informatie verzameld om de behandelwensen duidelijk te krijgen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Daaropvolgend zal de behandeling starten.
Hulp zoeken kan voor ouders en kinderen een grote stap zijn. Wanneer de stap eenmaal is gezet, merken ouders en kinderen vaak hoe gewoon het eigenlijk is.
Waarom kiezen voor praktijk MooV?
- wij sluiten aan bij de hulpvraag van de kinderen en de ouders
- wij proberen binnen 2 weken een intakegesprek te plannen waarin het belangrijkste accent ligt op het creëren van een veilige omgeving en het afstemmen van concrete haalbare doelen en wensen
- wij houden de behandelduur zo kort mogelijk en zo lang als nodig
- wij stimuleren kinderen, jongeren en hun ouders om in hun kracht te gaan staan. Wij leggen de nadruk op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Bij MooV willen wij kinderen en ouders zowel lichamelijk als psychisch in beweging zetten
- wij luisteren met gerichte aandacht naar onze cliënten en evalueren regelmatig of we met elkaar op de goede weg zijn
- wij bieden behandelingen die bewezen effectief zijn (evidence based)
- wij volgen bij- en nascholingen om onze expertise up tot date te houden
“Bij praktijk MooV is er ruimte en rust om samen te werken aan positieve verandering”
Op welke manier kunnen wij u helpen?
Bel ons voor een kennismakingsgesprek of mail naar info@praktijkmoov.nl